StimuleringsfondsXL

Maxime op Tuesday 27 December 2016 om 14:20

Stichting Move, In Between Café en Voedseltuin Overvecht. Deze drie initiatieven wonnen een bijdrage uit het StimuleringsfondsXL van Rabobank Utrecht. Het StimuleringsfondsXL is onderdeel van het Stimuleringsfonds van Rabobank Utrecht. Via deze fondsen geeft de bank een deel van haar winst terug aan de samenleving.

De winnaars: ‘Wow, dit had ik echt niet verwacht’.

In Between Café
‘Oh, dit is geweldig!’, juicht Monique Vermeer. ‘Hier hebben we zo hard voor gewerkt. We hebben de afgelopen tijd ons hele netwerk ingeschakeld en social media ingezet om genoeg stemmen te krijgen. En het is gewoon gelukt!’ Het In Between Café organiseert maandelijks bijeenkomsten voor werk- en opdrachtzoekenden: de zogenaamde ‘cafés’. Op zo’n bijeenkomst  worden een of meerdere workshops gegeven, bijvoorbeeld over persoonlijke ontwikkeling of het vinden van je passie. ‘Maar het leuke is dat die workshops juist worden georganiseerd door de werkzoekenden zelf’, legt collega Ilona van der Beek uit. ‘Wij faciliteren alleen maar. Zo willen we mensen stimuleren om het podium te pakken en hun talenten te ontplooien.’ Het gewonnen geld gaan ze gebruiken om meer cafés neer te zetten. ‘Ons doel is om uiteindelijk elke maand in alle Utrechtse wijken een bijeenkomst te organiseren. We hebben de afgelopen jaren al bewezen dat we veel in beweging kunnen zetten – en dankzij deze prijs kunnen we nog verder professionaliseren.’

Stichting Move
‘Te gek dat zoveel mensen op ons gestemd hebben!’, zegt Ingrid Sinnige. ‘We  hebben flink ons best gedaan om Stichting Move onder de aandacht te brengen, ik denk dat heel De Uithof inmiddels van ons bestaan weet.’ Stichting Move koppelt Utrechtse studenten aan schoolklassen uit minder bedeelde wijken. Samen gaan ze aan de slag om hun wijk te verbeteren. Ze bedenken een project én voeren dat samen uit. ‘Dat is zo gaaf om te doen’, zegt studente Mirjam Modderman enthousiast. Afgelopen jaar begeleidde ze met andere studenten een klas uit Zuilen. ‘Soms is het best schrikken om de verhalen van de kinderen te horen, ze hebben het niet allemaal even makkelijk. Het was dan ook erg bijzonder om met ze samen te werken, en hen te laten zien wat ze kunnen betekenen. Nu voor de wijk, straks voor hun eigen toekomst.’ Met de prijs kan Stichting Move komend jaar weer vierentwintig projecten begeleiden in Utrecht. ‘Dat is supertof! Voor de kinderen, de studenten en de stad!’

Voedseltuin Overvecht
‘Wow, dit had ik echt niet verwacht. Echt fantastisch!’, glundert Ans Klein Geltink. ‘We zijn een klein, lokaal initiatief, ik was bang dat het misschien te klein was. Helemaal in vergelijking met de projecten van de andere finalisten. We zijn enorm blij, de winst sterkt ons in de gedachte dat de uitbreiding van de tuin een wens is van veel meer mensen.’ In de Voedseltuin Overvecht verbouwen en oogsten bewoners samen groenten en fruit. Ze verdelen de oogst onder elkaar en verkopen een deel aan restaurants en in de landgoedwinkel op de tuin. De vraag naar biologische groenten uit Overvecht is groter dan het aanbod, daarom wil de Voedseltuin een nabijgelegen stuk grond omtoveren tot een tweede buurtmoestuin. ‘Samen met buurtbewoners willen we het ontwerp maken. En daar kunnen we dankzij deze prijs mee starten. Hopelijk kunnen we in het voorjaar starten met zaaien.’ De mensen van de Voedseltuin Overvecht zijn dolblij met hun overwinning.

Het StimuleringsfondsXL?
Dit zogeheten coöperatief dividend gaat naar projecten die de omgeving versterken van Utrecht, Nieuwegein, Vleuten, De Meern of Harmelen. Het verschil tussen de twee fondsen? Het reguliere Stimuleringsfonds keert enkel geld uit aan geselecteerde projecten, de XL-editie is een wedstrijd waarbij de drie projecten met de meeste stemmen winnen.